Lazy Load Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Lazy Load Nedir? Ne İşe Yarar?

İnternet sitelerinin sıklıkla kullanıldığı, girilen internet sitelerinin hızının ve performansının oldukça önemsendiği bu dönemde lazy load kullanımı kaçınılmaz olmaya başladı. Lazy Load genel itibariyle internet sitenizin performansını arttıracak, ödeyeceğiniz data ücretini düşürecek ve internet sitenizi daha kullanıcı dostu bir hale getirecek bir sistemdir.

Lazy Load Nedir?

Tembel yükleme olarak da geçen Lazy Load, herhangi bir sitede bulunan görsel içeriklerin eş zamanlı olmadan yüklenmesidir. Performansı arttırmak ve sistem için kullanılan kaynakların yükünü azaltmak için kullanılan bu sistemde yazı içeriği yüklendikten sonra ilgili görseller yüklenir. WordPress ve Wix gibi internet sitesi açmanıza yardımcı olan birçok platformda, kullanıcı dostu olması gerekçesiyle lazy load ile karşılaşabilirsiniz.

Lazy Load Ne İşe Yarar?

Kullanıcı deneyimini her daim ön planda tutan internet sitesi sahiplerinin kullanması gereken Lazy Load, site içi SEO’ya da katkı sağladığından sitenin trafiği de artacaktır. İnternet sitenize kuracağınız Lazy Load ile kullanıcıların o anda görmek istemediği görsel içeriklerin yüklenmesini erteleyerek sitenizin çok daha hızlı açılmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde sitede ekstra yük olmayacağından internet siteniz daha hızlı açılacak ve kullanıcılar istedikleri içeriğe daha hızlı ulaşacaktır.

Önerilen Yazı: Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir? Neden Önemlidir?

Lazy Load Faydaları Nelerdir?

Birçok internet sitesinde SEO uyumlu olması sayesinde sıklıkla kullanılan lazy load faydaları açısından da öne çıkan bir sistemdir.

Lazy Load sisteminin faydaları :

  • Lazy Load’un kullanıldığı durumlarda internet sitesinin sayfa ağırlığı azalacağından daha kısa bir başlangıç yükleme süresi ile karşılaşmak mümkündür.
  • Lazy Load yapısı gereğince sadece kullanıcıların istediği içerikleri yüklemeye programlıdır. Bu özelliği sayesinde sayıca fazla ürüne sahip olan elektronik ticaret sitelerindeki bant genişliği tüketimi azaltılacaktır.
  • Performans ve hız konusunda en çok tercih edilen sistem olan Lazy Load, kullanıcı dostudur.
  • Lazy Load, kullanırken bazı görsel içeriklerin JavaScript ve benzeri kod sistemleri ile oluşturulması gerektiğinden sunucu ve istemci kaynaklarını da korur.

Sayfa hızına ve kullanıcı deneyiminin olumlu olmasına önem veren internet sitesi sahiplerinin Lazy Load’un bu özelliklerini göz önünde bulundurması gerekir.

Lazy Load Nasıl Kullanılır?

Bir internet sitesindeki görsel içeriğin Lazy Load ile geç bir şekilde yüklenmesi iki yöntemle sağlanabilir. Bu yöntemlerden ilki HTML işaretleme diline eklenen  etiketi ile sayfanın içeriğine doğrudan görsel ekleyerek yapılır. Lazy Load kullanmanın ikinci yolu ise CSS işaretleme diline yazılan background-image etiketidir.

WordPress Lazy Load Nasıl Yapılır?

Kullanmakta olduğunuz internet sitesinin altyapısı WordPress’e dayanıyorsa HTML veya CSS dili ile yazılan kodlarla uğraşmanıza gerek olmayacaktır. WordPress’te yer alan Litespeed tarzında bir cache eklentisi sizi bu dertten kurtaracaktır.

Cache eklentilerinde eklenti özelliklerinde yer alan Lazy Loading seçeneğini bulup bu özelliği etkinleştirdikten sonra internet sayfanızda Lazy Load aktif olacaktır. WordPress’te yer alan ve en çok kullanılan eklentilerden biri olan Jetpack eklentisi de eklenti ayarlarından Lazy Load’u aktive edebileceğiniz işlevsel bir eklentidir.

Söz konusu wordpress lazy load eklentileri olduğunda önünüze birçok seçenek çıkacaktır. Bu seçeneklerden en iyilerinin Lazy Load, Bj Lazy Load, jQuery Image Lazy Load WP ve Rocket Lazy Load ve Unveil Lazy Load olduğunu söylemekte fayda var.

Lazy Load Hangi Tür Sitelerde Kullanılır?

Sayfa açılma hızının kritik önem taşıdığı sitelerde kullanılan Lazy Load, genellikle binlerce ürüne sahip olan büyük e-ticaret sitelerinde kullanılıyor. Küçük e-ticaret sitelerinde, haber sitelerinde, hizmet sitelerinde ve kişisel bloglarda Lazy Load sistemi ile karşılaşmak elbette mümkündür.

Lazy Load Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazy Load bir internet sitesindeki görsellerin daha geç yüklenmesini sağlayan bir komut sistemi olduğundan geç yüklenmesini seçeceğiniz görsel içeriklerin kullanıcıların ilgisini çekmeyen içerikler olmasına dikkat etmelisiniz. Bu görsel içerikler sidebar bölümünde yer alan görseller, sayfanın alt bölümünde bulunan sosyal medya ikonları ve sayfanın logosu olabilir.

İnternet sitenizde yer alan her görsel içeriği JavaScript veya bir WordPress eklentisi kullanarak Lazy Load ile yüklenmeye programlamak oldukça cazip görünse de bunu yapmamalısınız. Sayfada yer alan kritik görseller ve katlama bölümünde duran görsel içerikler Lazy Loading ile yüklenmemelidir. Bu sayfanızın açılma hızını arttıracak olsa da kullanıcı deneyimini ve sayfanızın estetiğini olumsuz yönde etkileyecektir.