Site Haritası Nedir? Site Haritası Oluşturma ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site Haritası Nedir?

Bir yerden başka bir yere giderken, gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, nasıl bir navigasyona ihtiyacınız varsa, arama motoru botları için de aynı şey geçerlidir. Bu yüzden sitenizin, içeriklerinizin arama motorlarında taranması ve dizine eklenebilmesi için, web siteniz için, site haritası dosyasına ihtiyaç vardır.

Seorative uzman ekibi, sizler için site haritası nedir, nasıl oluşturulur ve oluştururken nelere dikkat edilmelidir ve daha fazlasını sizler için cevapladı.

Site Haritası Nedir?

 Arama motorlarının, web sitenizin tüm içeriğini bulması, taraması ve dizine eklemesi için, yardımcı bir araçtır. Site haritalarının bir amacı da arama motorlarına, sitenizdeki hangi sayfaların daha önemli olduğunu söylemesidir.

Site haritalarının, fiziki yapısı, kullanım amaçlarına göre değişir. Görsel 2D ekranlar insanların daha rahat okuması için optimize edilir. Bilgisayar okuması için optimize edilen site haritaları, XML dosyası biçimindedir. 

Site Map Ne İşe Yarar?

Site haritası; 3 farklı türe sahiptir. 

  • Normal XML: En yaygın kullanılan türdür.
  • Haber site haritası: Google’ın, Google Haberler için onay almış sitelerdeki içerikleri bulmasına yardımcı olur.
  • Resim haritası: Google’ın site içinde barındırılan tüm resimleri bulmasına yardımcı olur.

Site haritaları aynı zamanda;

  • İçeriklerin arama motorlarına daha hızlı tanıtılmasına olanak tanır.
  • Site indekslenmesi, daha hızlı olur.
  • Arama motoru botlarının, sitenin yapısını anlamasına, hangi sayfaların daha önemli olduğuna, hangi sayfaların taranacağına, sayfanın ne zaman güncellediğinin bilinmesine yardımcı olur.

Önerilen Yazı: Arama Motoru Nedir? Arama Motoru Ne İşe Yarar?

Site Haritası Google’a Ne Anlatır?

Site Map web sitesinde bulunan videoların, içerik dosyalarının arasındaki ilişkiye bağlı bilgileri verir. Bu sayede arama motorları, sitenizi daha kolay taramaya başlar ve dizine ekler. Aynı zamanda bir sitenin önemli olan dosya ve sayfalarını, Google’a bildirir. Site haritaları, video girişlerini ve uzunluklarını, kategorisini derecelendirmesini de yapar.

SEO için Neden Önemlidir?

SEO için önemli olmasının sebebi, Google’ın web sitenizin sayfalarını bulmasına yardımcı olmasıdır. 

Site haritaları; web sitesinin arama motoru sonuçlarında oluşacak sıralamasını iyileştirerek SEO çalışmalarına yardımcı olur. Böylece web sitesi, arama motoru sonuçlarında üst sayfalarda yer aldığında, sitenin ulaşılabilirliği arttığı için, trafiği ve hiti de artacaktır.

 Nasıl Oluşturulur?

Site haritası hazırlamak için birkaç yol bulunur. Manuel olarak ıoluşturulabilir; bu durum, site haritanızı özelleştirmenin en iyi yoludur. 

Web sitesi için çok sayıda site haritası oluşturucu ve İçerik yönetim Sistemi yani CMS bulunur. Bu harita oluşturucu araçlar, çeşitli eklentiler sayesinde site map oluşumunda önemli rol oynar.

Site Map Oluşturma için Online Araçlar Mevcut mudur?

Site map oluşturmak için online araçlar bulunur. Çevrim içi kullanılan ve çoğu ücretsiz olan birçok araç kullanılabilir.

Site Map oluşturucu araçları arasında;

  • InSpyder
  • Screaming Frog
  • Slickplan
  • Site Map writer pro
  • WriteMaps
  • Dyno Mapper
  • Power Mapper

Site haritaları, web sitesinde gezinmek ve SEO çalışmaları için önemlidir. Çevrimiçi site haritası oluşturma araçlarıyla, profesyonel haritalar oluşturmak kolaylaşır.

Site Haritası Oluşturmadan Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Harita oluşturmadan önce, dikkat edilmesi gereken noktaları akılda tutmak gerekir. Site map her web sitesi için uygun değildir. Şirket sayfaları, küçük dükkanlar, portföy web siteleri, sunum sayfaları, site haritasına ihtiyaç duymaz.

Site haritası oluşturmadan önce;

  • Sayfanızın gerçekten büyük olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Sayfanızın tamamen yeni olması ve hızlı endeksleme gerektirmesi durumunda ihtiyacınızı karşılar.
  • Web sitesinin çok sayıda haberi kapsıyor olması ve arama motorlarının bu sayfalara hızlı şekilde ulaşması gerekiyorsa, ihtiyacınız var demektir.

Arama motorunun taramasını istemeyeceğiniz URL’lerin site haritasına eklenmesi uygun değildir. Site map 50 binden fazla URL içermemeli ve sıkıştırılmamış dosya boyutu 50 MB’ı geçmemelidir.

Site Map Oluşturduktan Sonra Ne Yapılması Gerekir?

Site Map oluşturulduktan sonra son işlem arama motorlarına gönderme yapmaktır. Sitenin kök dizinine XML dosyası yüklendikten sonra site haritası, “domainadı.com/sitemap.xml adresinde görünür olmalıdır.

  • Google Search Console’a girilir ve site haritaları sekmesi bulunur.
  • Site çubuğunun URL uzantısı (/sitemap.xml) girilir ve gönder tuşuna basılır.

Gönder tuşuna basılmasının ardından durum kontrolü yapılır. Bu gönderim işleminin başarılı olup olmadığını kontrol etmek içindir.

Site Haritası WordPress, Blogger ve Diğer Platformlar için Farklılık Gösterir mi?

Bu bir XML dosyasıdır. Böylece hedef kitlenize istediğiniz sayfaları ulaştırmak çok daha kolaylaşır. Ayrıca sayfaların dizine eklenmesi ve taranması da Google arama botları için, çok daha kolay hale gelir.

İster WordPress ister blogger ya da diğer platformlar olsun, Google Search Console’e sitenin sahibi olunduğu ispatlanmalıdır. 

Örnek Olabilecek Bazı Site Haritası Dosyaları

XML site maps; web sitesindeki tüm sayfalar ve yapılan değişiklikler hakkında, arama motorlarına hızlı ve pratik şekilde bildirim yapmanızı sağlar. 

Bir site map oluşturmak ya da farklı soru ve sorunlarınız için, Seorative konusunda uzman ve deneyimli ekibiyle görüşerek, sorularınıza detaylı cevap alabilirsiniz.